Op 10 oktober organiseerden programmamakers Kim van Kaam en Suus te Braak voor het eerst de talkshow Laten we het een safe space noemen! als onderdeel van Qtopia Queer Arts Festival in Nijmegen.

Laten we het een safe space noemen! is een onderzoeksprogramma waarin Suus en Kim in verschillende vormen met het publiek, hun gasten en elkaar in gesprek gingen over gewetensthema’s die hen bezighouden. Ken ik mensen die op Thierry Baudet stemden en waarom praat ik daar niet met hen over? Waarom spreek ik mijn buren nooit? Kunnen emancipatie en rechts-denken samengaan? Wat kan ik doen aan mijn klimaatschaamte? Wanneer ben ik politiek-correct en wanneer activistisch? Tijdens het programma probeerden Suus en Kim buiten hun bubbel te kijken om te zien wat voor hen niet voor de hand liggend is.

 

Voor deze eerste editie namen ze de titel van het programma zelf als uitgangspunt: laten we het een safe space noemen. In navolging van de VS, wordt ook aan Nederlandse universiteiten en kunstacademies de discussie gevoerd over wat safe spaces zijn, voor wie ze zijn en of ze noodzakelijk of juist belemmerend zijn voor open en kritisch onderwijs. Ook de queer scene omschrijft zichzelf als een safe space: toegankelijk voor iedereen uit de community, en een veilige plek waar je je identiteit met trots kan dragen. Maar is dat echt zo? Is iedereen welkom in de scene of verhoudt queer zijn zich toch ook tot een bepaalde vorm van denken en leven? Bevindt de queer community zich in zijn eigen bubbel, en wat levert het op om er eens met een ander perspectief naar te kijken?

 

In de talkshow gingen Suus en Kim in gesprek met elkaar, met schrijver en performer (en literair notulist) Steff Geelen en kunstenaar, activist en curator Richard Kofi. Het was een bijzondere avond met interessante gesprekken, mooie bijdragen van de gasten en een boeiend debat met het publiek.

 

Luister de avond hier terug:

 

 

Credits:

concept en ontwikkeling: Suus te Braak en Kim van Kaam

presentatie: Suus te Braak en Kim van Kaam

audio en techniek: Dennis Gaens

gasten: Richard Kofi en Steff Geelen

fotografie: 

Voor het delen van deze opnames is aan iedereen aanwezig bij de talkshow toestemming gevraagd.

 

Met veel dank aan: Qtopia Queer Arts Festival, Filmhuis O42 Nijmegen, Quirijn Lokker, Igor Vrebac en Jozien Wijkhuijs.

Foto's door/Photos by Mirthe Scheifes